Három balatoni édességkészítő remeke is élen végzett az Év szaloncukra versenyen.
A Promenád Kávéház „Frizzy” nevet kapott mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra második helyezett lett az országos megmérettetésen. Ez a vendéglátóhely készítette a legjobb karamellás édességet is: Karamell gold nevű finomságuk lett a győztes ebben az ízversenyben.
A Kézműves kategóriában első helyre került a keszthelyi Sütibolt mézeskalácsos szaloncukra, s ők is nyertek még egy kategóriában: a pisztáciások közül a legjobb „Pisztáciás szaloncukor fehércsokoládéban meggy darabokkal” kreációjuk.
A Vegán mezőnyben pedig második lett – az ugyancsak keszthelyi – Lissé meggyes zselés vegán szaloncukra.
Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt.
A megmérettetésre meghívást kapott az összes hazai kicsi és nagy gyártó. A gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről, illetve, hogy nevezés esetén hányféle szaloncukrot indítanak el a versenyben.
A piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg idén is a kategóriákat, melyek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott segítséget.
Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek és továbbra is külön versenyezhettek az alacsonyabb árú (699Ft/100g alatti) kategória szaloncukrai is.
Az idei évben a fenntarthatóság jegyében kiemelt kategória volt a vegán szaloncukrok kategóriája. A múlt évben nagy sikert aratott “ízek versenye” sikerén felbuzdulva a legkedveltebb ízek legjobbjait idén is megkeresték, de az új ízekkel kibővített “ízek versenyében” ízenként csak egy győztest hirdettek ki idén is.
A bírálatban a meghívott zsűritagok mellett az Év Szaloncukra Facebook és Instagram követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, továbbá a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa a MAVEG Magyar Vegán Egyesület és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.
Kovács Ádám és Kovács Gergely a verseny szervezői elmondták, hogy a verseny idén tovább növekedett és pár érdekes számot is megosztottak a versenyről.
Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki.
A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 300 kóstoló segített.
Több, mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 20 győztest.
Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gyulai Kézműves Cukrászda Forralt boros szaloncukra végzett, amit budapesti boltjukban is megtalálnak majd az érdeklődők.
A második helyen a balatongyöröki Promenád Kávéház „Frizzy” mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra végzett.
A harmadik helyen idén harmadik alkalommal is a maklári Stühmer győzött, ám ezúttal a Körtezselés-muskotályos szaloncukrával.
Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a keszthelyi Sütibolt Mézeskalács ízesítésű, ropogós kekszdarabokkal gazdagított szaloncukra lett az első.
A második a sütemény újragondolásával már korábban is sikert arató veresegyházi Sulyán Cukrászda Sacher torta inspirálta szaloncukor végzett, a harmadik pedig a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés pisztáciakrémes szaloncukra lett.
Az idei évben először meghirdetett Év Vegán Szaloncukra kategória első helyezettje a székesfehérvári Damniczki Cukrászda birsalmás szaloncukra lett, a második helyen a Lissé Kft. meggyes zselés vegán szaloncukra végzett, a harmadik helyezett pedig a LIDL citromos-narancsos vegán szaloncukra lett.
(Nem csak) vegánoknak: meggyes-zselés is díjazott lett a versenyben. Ez a finomság a Lissé készítménye
Fotó: Az Év szaloncukra verseny – sajtófotó
A kedvező árú (699Ft/100g alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a TESCO karamella krémmel töltött szaloncukra, második lett a Chocofive robbanócukros szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Penny Market Penny Market – Choco’la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukorra lett hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel.
Az „ízek versenyében” a kókusz, marcipán, mogyoró, karamell ízek mellett, idén új ízkategóriaként jelent meg a tej/vajkaramella, a pisztácia és a narancs.
A legjobb marcipános szaloncukor a veresegyházi Sulyán Cukrászda mézes narancsos marcipán szaloncukra, a legjobb kókuszos szaloncukor a nagyatádi Forfino kókuszkrémmel töltött tej csokis szaloncukra lett.
A legjobb karamellás szaloncukor címet a balatongyöröki Promenád Kávéház “Karamella Gold” szaloncukra érdemelt ki.
A Promenád kávéhézban készült a legjobb karamellás szaloncukor
Fotó: Az év szaloncukra verseny sajtófotó
A legjobb mogyorós szaloncukor a Gyulai Kézműves Cukrászda Giandujas szaloncukra, a tej/vajkaramella kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tejkaramellás szaloncukra lett. A legjobb narancsos szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate narancs-karadamomos szaloncukra lett a győztes és a pisztácia kategóriában a keszthelyi Sütibolt fehércsokis pisztáciás meggydarabos szaloncukra nyert.
A Piros Mogyorós Tejkrémes tejcsokoládé szaloncukra robbanócukorral és aprított mogyoróval lett az Év Új íze, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.
A hivatalos honlap: www.azevszaloncukra.hu
A díjazottak:
Az Év Szaloncukra győztesei:
1. Kézműves Cukrászda Gyula – Forralt boros szaloncukor
2. Promenád Kávéház – „Frizzy” mogyorós-robbanócukorkás szaloncukor
3. Stühmer – körtesztelés-muskotályos szaloncukor
Az Év Kézműves szaloncukrai:
1. Keszthelyi Sütibolt – Mézeskalács ízesítésű szaloncukor ropogós kekszdarabokkal
2. Sulyán Cukrászda – Sacher torta szaloncukor
3. Szent Korona Cukrászda – pisztáciakrémes szaloncukor fehér csokoládéban
Az Év Vegán szaloncukrai:
1.Damniczki Cukrászda birsalma szaloncukor
2. Lissé – meggyes zselés vegán szaloncukor
3. LIDL – citromos-narancsos vegán szaloncukor
Az Év kedvező árú szaloncukra (699 Ft/100g alatti árkategóriában):
1.Tesco – karamell krémmel töltött szaloncukor
2. Chocofive – robbanó cukros szaloncukor
3. Penny Market – Choco’la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukor, hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel
A legjobb kókuszos szaloncukor: Forfino – Kókuszos krémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor: Gyulai Kézműves Cukrászda Gianduja szaloncukor
A legjobb karamellás szaloncukor: Promenád Kávéház – Karamell Gold szaloncukor
A legjobb tej/vajkaramellás szaloncukor: Szent Korona Cukrászda: tejkaramellás szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Sulyán Cukrászda – mézes narancsos marcipán szaloncukor
A legjobb narancsos szaloncukor: Demeter Chocolate – narancs-kardamomos szaloncukor
A legjobb pisztáciás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt – pisztáciás szaloncukor fehércsokoládéban meggydarabokkal
Az Év Új Íze: Piros Mogyorós – Tejkrémes tejcsokoládé szaloncukor robbanócukorral és aprított mogyoróval