A Balatoni Kör immár nyolcadik alkalommal hirdette meg az Év strandétele versenyt, melyben idén egy újítást is bevezettek: külön értékelték a bisztró és a büfé kategória legjobbjait.
A kategóriagyőzteseteket is hamarosan eláruljuk, de előtte idézzük fel az idei megmérettetés történetét és ismerkedjünk a mezőnnyel.

Rekordszámú nevező

Az elmúlt 8 évben több mint száz új ételt találtak ki a tóparti vendéglátóhelyek tulajdonosai a Balatoni Kör Év strandétele mozgalmára nevezve.
Idén rekordszámú, 24 ételt neveztek be, ebből tíz kreáció került a döntőbe. Ezeket szerdán kóstolták végig a bírálók.


Munkában a zsűri
Fotó: Heim Alexandra

A zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez idén Wolf András séf csatlakozott Az eredményhirdetést pedig csütörtökön tartotta a Balatoni Kör.
Az eseményen Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabbnak tekinthető.
– A büfék mellett egyre több strandbisztró nyílik a Balatonnál és évről évre magasabbra teszik a lécet – emelte ki az Év strandétele verseny atyja.

 Egészségesebb ételeket kínálnak és keresnek a Balatonnál

A gasztronómiai trendekről szólva Kardos Gábor részletezte, hogy egyre egészségtudatosabbak a fogyasztók és a vendéglátóhelyek tulajdonosai is.
Szólt arról, hogy a verseny elindításától fő célkitűzése volt a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára éppoly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket.
– Az olaj és a húsok megdrágulásával mára végképp eljárt az idő a zsíros-olajos retro strandbüfé ételek felett. Ha a nagyközönség eddig nem hallgatott a dietetikusokra és nem volt hajlandó teljesen átszokni a nehéz retro ételekről egészségesebb reform étrendre, akkor mostmár erre pénztárcája is rákényszeríti, mert manapság ez az ételkategória irreálisan drágul az étolaj és zsiradékok inflációjával – mondta el Kardos Gábor.

]
A zsűri tagjainak nem volt könnyű dolga
Fotó: Heim Alexandra

Ilyenek a döntős finomságok

Idén azt is tapasztalták a Balatoni Kör tagjai és az Év strandétele verseny ítészei, hogy a vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta.
A tavalyi – Répa-doggal – győztes a fenyvesi Konyhám már két ízben nyert. Idén elképesztően gyönyörű sajtos vega kosárra indultak, persze helyi sajttal és érdemes megjegyezni mint különleges gasztronómiai poént a kifejezetten sültkrumplinak látszó grillsajtot.


Fotó: Heim Alexandra

Balatonmárián két döntős is volt. A Lángos World büfé profilját különféle világkonyhákat idéző lángos különlegességeire építi, bár a kiírásnak megfelelően erre a versenyre a leginkább helyi alapanyagokat használó fenyvesi Angus marhából készült Tatárbeefsteakes lángossal neveztek, kovászolt lilahagymával és rukkolával egészítve ki ételüket.


Fotó: Heim Alexandra

A Port bisztró idén a töltött paprikát gondolta újra, visszavezetve ezt az ételt balkáni-török gyökereihez, mivel füstölt-töltött kápia paprikával neveztek, amit zellerhabbal tettek vizuálisan is különlegessé. Bisztrósítva fel lehet dobni ezt a sokszor lejáratott és menzásan-unalmasan előadott alapételünket is.

A két éve holtversenyben a Porttal első díjat nyerő alsóörsi Fogas bisztró idén két ételt nevezett: a „Harcsamáj nyalóka”, cékla, kalács és a tokhalas borsós rizottó egyaránt színgazdag tálalásban ad jól harmonizáló ízeket és textúrákat.
Íme egy jó példa arra, hogy kifejezetten halas profillal is lehet sikert elérni és ma már akár kiváló bisztró nívót is lehet találni egy-egy balatoni strandon, ugyanakkor tálcában akár elvitelre is ki tudják adni az ételt, nemcsak a színharmóniának megfelelően kiválasztott tányérban elegánsan tálalva.


Fotó: Heim Alexandra

A Vitorlás bisztró évek óta meghatározó keszthelyi szereplője a balatoni Beach Foodnak.
Idén egy kimondottan finom vöröslencsés vega bolognai spagettivel indultak, azon egyszerűen nagyszerű elvet igazolva és egyben példát mutatva arra, hogyan lehet kiszabadítani a vega kínálatot a rántott gomba és sajt gettóból. Sajt nélkül ételük vegán verzióban is kérhető.


Fotó: Heim Alexandra

Bár idén is a déli part dominálta a mezőnyt, azért Vonyarcon is akadt egy új strandbüfé, a Party hangulat, akik Zsákbamacska nevű pulled porkos töltött lángosukkal indultak.

Balatonszárszón egy családi pincészet indított új helyet Esszencia ház néven és az olasz tiramisu sós balatoni változatával mindjárt ráéreztek a régió Beach Food műfajának lényegére, hogy a nemzetközi sztenderdeket hogyan lehet helyi alapanyagokkal, bravúros csavarral balatonivá álmodni. A Paradisu magyar változatában a piros-fehér-zöld csatos üvegben lecsóval adják a fokhagymás kenyérágyon tálalt helyi mascarpone-s krémet, míg az olasz zöld-fehér-piros sós pohárkrém verzió bazsalikomos.


Fotó: Heim Alexandra

Idén indult ígéretes hely ez is, bizonyítva, hogy a Balatonnál a vendéglátást sújtó pandémia és a háborús infláció ellenére sem tört meg a Beach Food trend, mert sorra nyílnak klassz és kreatív új vendéglátóhelyek a tóparton.

Íme, a legjobbak

A már említett, feltörekvő vegán kategóriában különdíjat is átadott a Balatoni Kör: a Tarow „Borsófőzi” Dim Sum vegán étele lett a Vegán kategória győztese.
Ez egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek egy fúziós ázsiai fűszerezésű sült gomba-kápia paprikatatárt töltenek wonton tésztába és olajban sütik ropogósra ékesen bizonyítva, hogy ízekben és textúrákban mennyire gazdag tud lenni egy vegán étel.


Fotó: Heim Alexandra

Szintén ezen étkezési irányzat remeke a Tiki Beach Bisztró vegán túrógombóca, mellyel a vendéglátóhely a Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját nyerte el.
A zamárdi Tiki Beach már koviubi levesével korábban is nyert ezen a versenyen és idén a vegán vonalon is nagyot alkottak: köles alapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350Ft). Ez az utóbbi évek minden bizonnyal legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában.


Fotó: Heim Alexandra

Ők lettek a Bisztró kategória győztesei is: Malacfül salátájuk (3450 Ft) vitte el a pálmát.
Erről is megtudtuk, hogy készül. Tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát, mely kínai kel, sárgarépa, kalifornia paprika és póré hagyma vékonyra vágott, tökmagolajjal meglocsolt keveréke. Ennek tetejére halmozzák a zöldfűszerekkel és virággal díszített malacfület, melyet az abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítanak le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik.


Fotó: Balatonfotó/Kiss Sándor

A büfék versenyét a boglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyerte és a zsűri idén ezt választotta egyben az Év strandételének is az előkóstolók nyomán döntőbe jutott tíz étel közül – tudhattuk meg a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban tartott eredményhirdetésen.


Schmidt Péter és Schimdt Péterné, a Bundi Bijó Bárja tulajdonosainak kreációja, a Sós, töltött kürtös az idei év Strandétele
Fotó: Balatonfotó/Kiss Sándor

Az év strandétele a boglári Bundi Bijó büfé Bundi sós kürtőse (2190 Ft) a mindig édesnek hitt kürtős kalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal.


Fotó: Heim Alexandra

Alapja egy nekik készített kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

Ez a kreáció igazi strandbüfé innovációként nyerte az Év strandétele díjat, melynek kifejezett célja, hogy máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel, mely ezúttal is kiválóan alkalmas arra, hogy műfajteremtő legyen.


Fotó: Balatonfotó/Kiss Sándor

A Bundi Bijó büfé tarolt a versenyen, hiszen elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is, új helyként tovább erősítve a boglári strand eddig is kiemelkedő Beach Food mezőnyét.